A Beautiful Mess

ENTRY AUTHOR FCBOOK TWITTER INSTAGRAM NEWER OLDER +FOLLOW
YOUR 'FOODS' TO 'EAT'

Thoughts rule the world

CREDITS
Template by Aqila Farah Zulkifli . Basecode by Yasmin/Yacemin.
Header by Aina Najihah
Re-dit by Jemi
K A W A N
 photo CUPCAKEHOPEWORKS.png

Kadang mari terfikir dalam bab sambung belajar ni, bakpe kita perlu ikot setiap langkah kawan kita?

Ramai yang tanya Jemi.

"Bakpe dok masuk poli *tuutt* je? Ramai kawan lama lama kat sana?"
"Bakpe dok masuk sini, awok awok ni ada sini belaka?"
"Mari ah join sekali. Leh kumpol ramai ramai."

Kadang jenis Jemi, Jemi dok suka bergantung dengan kawan.
Bukan kita gong ke apa. Tapi Jemi rasa Jemi dah banyak sangat main dulu.
Sekarang ni pun baru mari terfikir kalau kita sambung belajar takkan kita still nak jadi macam dulu?

Main main,
Lepak,
Ponteng kelas,
Suka hati mak bapak je nak buat h/w ke tak,

DULU pun kalu kesedaran sivik tu ada dari awal, mungkin result aku lebih cemerlang dari sekarang. Sekarang pun cemerlang gok result. Tapi sumbak sikit, Hehehe.

Setiap perjalanan kita kita tetap akan jumpa dengan orang baru dalam hidup kita.

Persahabatan bukan bermakna kita kena ikot setiap telunjuk dia. Ada masa kita kena fikir jugok menda yang terbaik dalam diri kita. Sebab kan ada suatu masa kawan kawan kita akan tinggal kita untuk kejar cita cita dia. Tapi dok semestinya kita akan lupa kawan kawan kita kan? 

Berkawan atau bersahabat ni dok semestinya kita kena selalu ada dekat dengan dia.

Kadang ramai yang salah bezakan erti :
Selalu ada disisi,
Susah senang selalu bersama,

Selalu ada disisi and susah senang bersama ni dok bermakna kena kepit sokmo kang?
Selalu ada disisi ni maknanya bila dia perlu kita kita kena ada untuk dia. Tak kira lah melalui text ke, calling ke, whatsapp ke, wechat ke, facebook or whatevssss tapi tetap maksudnya kita kena ada untuk dia. Untuk tenangkan dia. Kongsi kebahagian. Rai kejayaan. Bagi nasihat dan sebagainya.

Sebab kita kena tahu,
Walaupun kita nak sangat jadi terbaik untuk kawan kawan kita,
Kita takkan mampu buat apa yang dia suruh,
Yang kita mampu ada disaat dia perlu je.
Sebab akan ada masa kita akan bekeluarga, bekerjaya.
Macam Jemi,
Jemi dah banyak sangat kehilangan kawan ni.
Sebab apa?
Sebab Jemi biasanya berkawan dekat sekolah je.
Mungkin Jemi still contact.
Tapi contact saja pun takkan mengeratkan sangat hubungan ni kan?

Ada masa masa tertentu diaorang ajak jumpa,
Kumpul ramai ramai,
Jemi memang akan tolak awal awal.
Sebab kalau Jemi mintak izin dengan family *ayoh* sekalipun jawapan tetap sama,
Jemi takkan boleh pergi kumpol ramai ramai,
KECUALI ada cikgu! Haaaaa.

Tapi biasa lah, hati lain lain kan. Ada yang faham. Ada yang kecik hati. Jadi Jemi tak kesah mana. Sebab apa yang lebih penting keluarga. Kawan mana mana boleh dapat. Sebab terjadinya "kawan" ni kita takkan sedar. Sebab tu Jemi tak kesah diaorang nok hadir dalam hidup Jemi atau nak blahh macam tu je ke Jemi dok kesoh. Sedih tu hanya sementara. Jemi berkawan sekawan kawannya. Tapi Jemi takkan halang diaorang nak terus stay kawan dengan Jemi atau tak. Sebab Jemi akan tetap ikot cara Jemi dan Jemi akan hormat keputusan diaorang.

Sebab apa?
Sebab keluarga lebih berharga dari sebuah persahabatan.
Sebab seorang kawan akan sokong dan cuba faham apa jua situasa yang kawan dia alami. Kalau dah tak dapat faham jugak just go on la. Nak blahh ke taknak ke tu masalah diaorang.
Memang nampak kasar kan, tapi tu lah hakikat. Hihihi.

Lagi satu zaman sekarang pun dah ad teknologi moden. Macam macam kita boleh buat untuk kekalkan persahabatan kita.

Jangan salah faham erti persahabatan.

Berjumpa dengan orang baru pula dok bermakna kita akan lupa kawan lama kita jugok, kang?

Tapi ramai juga yang sanggup abaikan result cemerlang dia demi nak stay dengan kawan dia yang result mungkin kurang cemerlang, kang?

Bagi aku, mungkin bila kita stay dengan kawan kawan kita yang lain kita banyok ke aroh lain dari ke aroh nok belajor *kalau yang jenis kawan hok kuat mainlah* Kalu dok mungkin sebaliknya.

Tapi bila jumpa orang baru pun byk jugak risiko ke aroh kejutan budaya kang? Tapi dari situ mungkin kita boleh uji jugok diri kita sama ada kita mampu bowok diri dengan ajok yang lain follow kita ke aroh kebaikkan kang ataupun sama sama memusnahkan masa depan masing masing???

Actually, semua atas diri kita belaka.
Nak berkawan ada cara.
Semua atas kita. 

Kalau kawan kita dok berapa nak molek, bimbing dia bia jadi molek.
W/pun semua manusia dok sempurna dok bermakna kita tak boleh bimbing seseorang tu.
Sebab kita dok sempurna lah kita guna kelebihan kita untuk tutup kekurangan dia dan juga sebaliknya.
Jangan risau jika kehilangan sorang kawan.
Sebab ramai lagi orang baru yang kita akan jumpa.
Allah tu Maha Adil.

Kboi.

sincerely : jemiey 

0 comment[s] | back to top